Dieta najlepszą receptą na zdrowie
Gotowanie, grillowanie, a może pieczenie – jakie są najzdrowsze metody przygotowywania potraw? Niezdrowe składniki żywności E 123, E 131, E 142… - jak się odnaleźć w morzu E-dodatków? Co to są antyoksydanty i do czego są nam potrzebne? To tylko kilka z ważnych tematów omówionych podczas warsztatów dietetycznych dla seniorów, które odbyły się 4 października w Środowiskowym Domu Samopomocy w Krapkowicach.
Warsztaty przeprowadziła Weronika Szumlak, wykwalifikowana specjalistka ds. żywienia. Uczestnicy poznali szereg kluczowych zagadnień dotyczących zdrowego odżywiania i diety antynowotworowej, m.in. zalecenia żywieniowe i prozdrowotne dla Seniorów, E-dodatki, konserwanty, dietetyczne paradoksy, techniki przygotowywania potraw.
Każdy z uczestników dodatkowo miał okazję skorzystać z omawianych przez dietetyka przepisów i samodzielnie wykonać dietetyczne i zdrowe potrawy.