Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów
XIII edycja konkursu wojewódzkiego
„Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"
W niedzielę 04 sierpnia 2013 roku w Opolu - Bierkowicach odbył się XIII konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów". Gminę Krapkowice reprezentowały dwa koła Związku Śląskich Kobiet Wiejskich. Tegoroczna edycja konkursu była bardzo ciekawa jeżeli chodzi o różnorodność produktów
i bardzo bogata w smaki naszego regionu. Na cztery kategorie panie z gminy Krapkowice zajęły dwa pierwsze miejsca.
Nagrody główne otrzymały: Nudle rosołowe pani Gertrudy Drost z koła ZŚKW w Żużeli oraz Kórnicki marcypan pani Beaty Machoń z koła ZŚKW w Kórnicy. Ponadto pani Maria Żmija-Glombik z koła ZŚKW w Walcach otrzymała nagrodę główną za syrop z dziywanny i pani Teresa Kern z Gospodarstwa Agroturystycznego w Walcach wyróżnienie za galaretkę z kwiatów czarnego bzu. Wszystkie produkty prezentowane przez laureatki konkursu to stare sprawdzone receptury pochodzące z przepisów babcinych zeszytów kulinarnych oraz przekazów rodzinnych - tradycyjnej kuchni śląskiej.
Nad.
Maria Żmija-Glombik
Fot.
Maria Żmija-Glombik
1. Kórnicki marcypan
2. Uczestniczki konkursu
3. Uczestniczki konkursu
1.
2.
3.