11.6 °C
  • PL
  • EN
  • DE
×

Wyszukaj w serwisie

Teren przy Hali Widowiskowo-Sportowej rozkwitnie

Nagroda_główna_1.jpeg

Wielofunkcyjna przystań, strefa sportu i rekreacji oraz nietypowy plac zabaw dla najmłodszych. Rozstrzygnięto ogłoszony przez burmistrza Andrzeja Kasiurę konkurs „Zagospodarowanie terenów parkowo-rekreacyjnych w rejonie Hali Sportowo-Widowiskowej im. Władysława Piechoty w Krapkowicach”. Spośród czterech nadesłanych koncepcji wygrała  wizja Kingi Łukaszyńskiej z Krapkowic. Wyróżnienie trafiło do K-Architect z Nowego Browińca.  

Nagrodzony projekt zakłada rewitalizację terenów w oparciu o istniejącą infrastrukturę. A to oznacza, że prace uwzględnią istniejące już ścieżki i nie będą miały negatywnego wpływu na tak zwaną wysoką zieleń. Wewnątrz parku znajdzie się strefa sportu. Będzie trasa do biegów krótkodystansowych, siłownia plenerowa oraz niewielkie boisko do koszykówki. Autorka zwycięskiej koncepcji nie zapomniała także o najmłodszych mieszkańcach. W projekcie nie zabrakło placu zabaw. To będzie prawdziwe miejsce doświadczeń. Zamiast typowych urządzeń pojawią się między innymi nierówności terenu – imitacje wzniesień oraz zróżnicowane podłoże.

Wielofunkcyjna przystań zaplanowana została na skarpie. Minimalistyczna, z prostym, drewnianym podestem pozbawiona kątów ostrych, tak, by łatwiej można było zacumować łodzie. Cały obszar dostosowany został do potrzeb osób niepełnosprawnych. Zwycięski projekt będzie punktem wyjścia do zagospodarowania tego terenu, a ostateczna wizja zostanie dopracowania na etapie projektu budowlanego. Realizacja przystani zostanie wykonana jeśli gmina otrzyma zgodę RZGW we Wrocławiu.

Autorka zwycięskiej koncepcji otrzyma 4 tys. zł brutto, do autora wyróżnionej pracy trafi 1 tys. zł. Rewitalizacja parku ma być częścią kompleksowego projektu łączącego zmianę sposobu przeznaczenia mostu kolejowego (stworzenie drugiej przeprawy przez Odrę) z  ożywieniem parku za Halą Widowiskowo-Sportową w Otmęcie.

 

Nagroda główna, Kinga Łukaszyńska, Krapkowice

Nagroda_główna_1.jpeg     Nagroda_główna_2.jpeg

 

Wyróżnienie, K-Architect, Nowy Browiniec  

Wyróżnienie_1.jpeg    Wyróżnienie_2.jpeg